Meny
hands-1102964_1920

Rapport från verksamheten

Fina, goda grönsaker och frukter i lådorna – bakom kulisserna pågår och handlar det om mycket mer än så. Som om möten mellan människor och om kunskaps­utbyten. Ekolådans John Gerhard berättar.

På senare tid har det hänt flera saker här på Ekolådan som återigen be­­kräftat hur spännande, viktigt och roligt det är arbeta med det vi gör.

Nyligen arrangerade vi tillsammans med Emilia Rekestad en växtvandring här i trakten. Emilia är permakulturist och trädgårdsmästare med specialkunskap om ätliga vilda växter – vilket också var temat för dagen. Under vandringen som startade hos oss här i Järna gick de 22 deltagarna tillsammans till odlingskooperativet Under Tallarna en bit bort. Längs vägkanten, på ängen och i skogen fick de genom Emilias guidning upp ögonen för många ätliga vilda växter och det skördades flitigt under promenaden. Skörden i sig blev sedan till huvudingredienser i den enkla lunch som deltagarna där­efter lagade tillsammans i Under Tallarnas utekök.

Några dagar senare dök Par­moussa Sawadogo upp på Ekolådan. Parmoussa är trädgårds­odlare i Nakamtenga i Burkina Faso, där han förser två skolkök och en restaurang med grönsaker. Allt inom ramen för biståndsprojektet Den goda byn.

Den goda byn drivs sedan många år av organisationen Yennenga Progress och sedan några år tillbaka sponsrar Ekolådan projektet genom att betala Parmoussa Sawadogos lön.

Parmoussas odlingar bistår alltså barnen i byn med god, kemikaliefri och näringsrik mat och utgör sam­tidigt en plats där de får stifta bekantskap med och lära sig mycket om den ekologiska odlingens konst. Odlingarna fungerar dessutom som en slags försöksträdgård och står som modell för andra odlare i byn. Byns unga kan där få en möjlighet till arbete och odlingarna ger dem också perspektiv och inger hopp om möjligheten att kanske kunna stanna i byn och inte nödvändigtvis tvingas flytta till storstan för sin försörjning.

Under Parmoussa Sawadogos besök tog jag honom med till en rad odlingar i Ekolådans närområde. Han fick möjlighet att studera olika odlingssätt och att möta, diskutera ­erfarenheter och utbyta tankar med flera svenska kollegor. Att lyssna till odlare som talar om möjligheter och utmaningar är alltid lika intressant!

Vi besökte även Järna naturbruks­gymnasium där Parmoussas intresse för pedagogik märktes tydligt. Burkina Faso är ett fattigt land där 80–90 procent av befolkningen är ­sysselsatta inom jordbruket – och där de måste ta vara på alla resurser de har. Sverige är ett rikt land, och bara ca 1,2 procent av oss sysslar med jordbruk. Att kunna bidra till att stödja odlingarna i Nakamtenga så att de ska kunna ge mer och bättre mat till människorna där känns så viktigt. Att samtidigt kunna bidra till att vi här hemma lär oss att bättre inse vilka resurser naturen erbjuder oss, hur ­viktigt det är att vi lär oss att samarbeta med den, och hur viktiga människorna är som tar fram vår mat likaså.

Utöver allt det goda som kommer i våra lådor varje vecka, är det just sådant som Ekolådan ska stå för.

 

Skrivet av John Gerhard

Enkelt och ekologiskt Som kund hos Ekolådan får du inte bara odlarnas bästa ekologiska grönsaker och frukter hem till dörren. Bara att bära in och äta direkt eller laga till – kanske med hjälp av recepten vi skickar med.

Aubergine: Ecosur, Benahadux, Spanien

Gul lök: Coop Vinicola Lliria S.C.V., Lliria, Spanien.

Gurka: Bio Caña, Castell de Ferno, Spanien.

Kålrabbi: Wålstedts lantbruk, Dala-Floda.

Körsbärstomater: Euro Castell, Granada, Spanien.

Majrova: Wålstedts lantbruk, Dala-Floda.

Mangold: Marcello’s farm, Kristianstad.

Morötter: Milana Giovanni, Ispica, Italien.

Persilja: Solmarka gård, Vassmolösa.

Röd paprika: Rob van Paassen, Oude Leede, Holland.

Sallat: ”Batavia”, Wålstedts lantbruk, Dala-Floda.

Skärbönor: Bio Procam, Mortil, Spanien.

Sötpotatis: Inka Fresh, Lima, Peru

Zucchini: Bio Caña, Castell de Ferno, Spanien.

Apelsiner: Valencia late”, Exalco Bio S.L., Pizarra, Spanien.

Bananer: Horizontes Organicos, Azua, Dominikanska Republiken.

Galiamelon: Camposeven, Murcia, Spanien.

Päron: ”Abate”, La Conquista, Rio Negro Valley, Argentina.

Röda plommon: Harmonia Eco, Mérida, Spanien.

Äpplen: ”Jonaprince”, Fruktgården Augustin, Jork, Tyskland