Meny
0224_tokyo

Rätt – fast på ett annat sätt

Allt behöver inte bli som man tänkt sig för att vara bra. Susanne Helgeson gläds vid tanken på De felaktiga be­­ställ­ningarnas restaurang.

Livet! Det där som pågår medan vi är upptagna med att göra andra planer, som John Lennon sjöng i låten Beautiful boy 1980. Han snodde den nu så be­­römda frasen från journalisten och serietecknaren Allen Saunders som redan 1957 formulerade den i Reader’s Digest. Och visst klingar orden lika sorgligt som påminnande om att vara mer i nuet och uppskatta de mindre glittrande sakerna. Som den vackra vinterhimlen, den ovanligt goda middagen, att förlusten i tennismatchen blev mindre än väntad, att jobbmötet var roligare än det senaste. Sådana tankar har jag tänkt allt oftare den senaste tiden sedan en närstående sakta men säkert börjat försvinna in i dimmorna och bli dement. Eftersom mina kunskaper om sjukdomen var obefintliga har jag googlat och läst allt jag kommit över och algoritmerna har snabbt lärt sig. Jag nås av stora mängder information på temat. Och just när jag börjar bli lika faktamätt som sorgsen dyker en artikel upp som nästan rör mig till tårar av en mix av glädje och hopp om människan. Den om De felaktiga be­­ställ­ningarnas restaurang.

På Restaurant of Mistaken Orders i Tokyo och Kyoto blir gästerna inte otrevliga om servicen inte är den snabbaste eller när de, vilket händer rätt ofta, får något helt annat än de beställt. Nej, hit går den som vill bidra till en mer socialt hållbar värld genom att stödja en restaurang där alla ser­vitriser och servitörer har demens. Och all mat är god – så det gör inte så mycket om det blir fel. Dessutom bjuds på många skratt och mycket värme när rollerna är omvända genom att gästerna tar hand om de anställda.

Grundaren Shiro Oguni jobbade som tv-producent och fick idén efter att ha besökt ett boende för dementa och dels tyckt att deras isolering var hjärtskärande, dels serverats dumplings istället för hamburgaren han beställt. Hur skulle han genom att acceptera och respektera svårigheterna dessa människor hade, kunna bidra till att de bättre inkluderades i samhället igen och gavs en någorlunda meningsfull tillvaro? Jo, genom en verksamhet med fokus på att sprida medvetenhet om demens och att göra samhället vänligare, lite mer omtänksamt och avslappnat. Han crowd-fundade ett startkapital och drog igång restaurangverksamheten med proffskockar. Och för serveringspersonalen var det huvudsakliga kriteriet att de var dementa, denna allmänna term för försämring av minne, inlärning och kommunikationsförmåga.

Kanske inte så konstigt att initi­ativet togs just i Japan som har världens äldsta befolkning. Här är var tionde person 80 år eller äldre och redan 2025 spår landets hälsoministerium att hela 20 procent av 65-plussarna har olika grader av demens. En oroväckande siffra, inte bara med tanke på antalet drabbade, utan också för att det samtidigt råder stor brist på vårdgivare och att kostnaderna är skyhöga för de få som finns. Desto större behov av kreativa idéer som Restaurant of Mis­taken Orders som sedan starten 2017 fått flera efterföljare både i och utanför Japan. Jag hoppas denna fantastiska idé tar sig till ännu fler ställen i världen.

Susanne Helgeson
Susanne Helgeson är idag frilansjournalist efter många år som redaktör och chefredaktör för tidningen Form. Design, arkitektur och hållbar konsumtion är hennes huvudämnen.

Enkelt och ekologiskt Som kund hos Ekolådan får du inte bara odlarnas bästa ekologiska grönsaker och frukter hem till dörren. Bara att bära in och äta direkt eller laga till – kanske med hjälp av recepten vi skickar med.

Våra odlare denna vecka:

Kvisttomater: Bio Algarrobo S. L., Algarrobo, Spanien.
Sallat: ”Ekblad”, Ugo Malarte, Bezouce, Frankrike.
Rödlök: Sören Nilsson, Mörbylånga.
Gul lök: Sören Nilsson, Mörbylånga.
Vitkål: Marcello’s farm, Kristianstad.
Fänkål: O.P. Ortofrutticol Jonica, Ginosa, Italien.
Zucchini: Toledano Horticola S.L., Almeria, Spanien.
Morötter: Marcello’s farm, Kristianstad.
Blomkål: Prince de Bretagne, Saint-Pol- de-Léon, Frankrike.
Sötpotatis: Bio Algarrobo S. L., Algarrobo, Spanien.
Ingefära: JCH Organic S.A.C., Chanchamayo, Peru.
Mangold: ”Grön”, O.P. Ortofrutticol Jonica, Ginosa, Italien.
Palsternackor: Hulte Eko, Hemse.
Gurka: Toledano Horticola S.L., Adra, Spanien.
Avokado: ”Hass”, Bio Algarrobo S. L., Algarrobo, Spanien.
Rödbetor: Hulte Eko, Hemse.
Rotselleri: Hulte Eko, Hemse.
Potatis: ”Twister”, Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.
Rotpersilja: Hulte Eko, Hemse.
Gulbetor: Solmarka Gård, Vassmolösa.
Bananer: Horizontes Organicos, Azua, Dominikanska republiken.
Mandariner: Soc. Coop. Salamita, Barcellona, Italien.
Apelsiner: ”Navel”, Oscar Morell S.L., Valencia, Spanien.
Päron: ”Conference”, Fruitkwekerij De Jongh, Marknesse, Holland.
Äpplen: ”Topaz”, Fruktgården Augustin, Jork, Tyskland. *
Blodapelsiner: ”Tarocco”, Soc. Coop. Salamita, Barcellona, Italien.

Med reservation för ändringar.