Meny
beets-1420381_1920

Status ekologiskt

Hur ligger det till med den ekologiska livsmedelsmarknaden just nu? Jovars, runtom i världen utvecklas och ökar den. Men inte i Sverige. John Gerhard har tagit del av den senaste rapporten.

Ekoweb är en organisation specialiserad på bevakningen av marknaden för ekologiska livsmedel. Sedan tolv år tillbaka publicerar de en rapport över året som gått, och 2020 års utgåva som släpptes i januari är onekligen intressant läsning.

Huvudrubriken slår fast att försäljningen av ekologiska produkter har sjunkit i Sverige. Detta samtidigt som den i nästan alla andra länder i världen ökat, i Danmark exempelvis med nästan 10 procent. Visst har 2020 varit ett mycket speciellt år och den delen av livsmedelshandeln som handlar om tillagning och servering av mat utanför hemmet och som kallas ”food­service” har minskat kraftigt på grund av alla restriktioner. Men detta gäller för alla länder, varav de flesta haft ännu ­kraftigare restriktioner än vi i Sverige. Ändå talas det på många andra håll i världen om en coronaboom som handlar om att fler människor av hälso­skäl väljer ekologiska livsmedel.

Även om det är första gången vi ser en nedgång i försäljningen av ekologiska varor i Sverige har signalerna, särskilt från dagligvaruhandeln blivit allt tydligare under senare år. Och det är just dagligvaruhandeln som är den dominerande aktören i Sverige. Här står Ica, Coop och Axfood tillsammans för ca 50 procent av all eko­försäljning. Dag­ligvaruhandeln har ökat sin försäljning starkt under ­pandemin då mer mat kommit att ätas i hemmen. Men inte mer ekologiskt producerad mat alltså.

I rapporten hittas även andra intres­santa fakta. Som att minskningen av ekoprodukter skett till förmån för importerade konventionella pro­dukter. Och att Icas kundanalys ger vid handen att personer som ökar andelen växtprotein i sin mat, generellt sett också efterfrågar fler ekologiska varor.

Ändå verkar man inte prioritera satsningen på det ekologiska sortimentet. Rapporten beskriver att ­antalet ekokampanjer inom daglig­varu­handeln minskat ända sedan 2017.

När det ekologiska sortimentet vuxit så mycket som det gjort och ”alla” har det, tycks det inte längre lika attraktivt för dagligvaruhandelns marknadsföring. Det har fått kon­kurrens av varor som beskrivs med begrepp som lokal- eller närproducerat, svenskt, hållbart eller klimatsmart och, inte minst, vegetariskt och veganskt. Viktigt att minnas är att av alla dessa begrepp är det enbart det ekologiska som bottnar i en lagstiftning och som är byggt på oberoende kontroll- och märkningssystem. Samt att det tagit över 40 år att komma dit.

Det är bra och viktigt att män­niskor vill handla mat från sitt närom­råde, att man vill öka andelen produkter som kommer från växtriket i sin mat, leva klimatvänligt och bidra till hållbarhet. Allt detta – och mer – går att göra utan kemiska bekämpnings­medel som under lång tid lämnar spår i natur, djur och i förlängningen oss männi­skor. Genom att välja ekologiskt alltså.

Läs hela rapporten på ekoweb.nu.

Skrivet av John Gerhard

Enkelt och ekologiskt Som kund hos Ekolådan får du inte bara odlarnas bästa ekologiska grönsaker och frukter hem till dörren. Bara att bära in och äta direkt eller laga till – kanske med hjälp av recepten vi skickar med.

Broccoli: Agricola Jessyflor, Stornara, Italien.

Champinjoner: Bio Europe B. V., Liessel, Holland.

Fänkål: Jonica Bio, Ginosa, Italien.

Gul lök: Tångagård, Falkenberg.

Gurkmeja: Jhans Guzman Otero, Lima, Peru.

Kålrot: Marcello’s Farm, Kristianstad.

Körsbärstomater: Bio Algarrobo, Algarrobo, Spanien.

Morötter: ”Rainbow och London Torg”, Forsbergs Gris & Grönt, Östhammar.

Pak choy: Biofood, Almere, Holland.

Palsternackor: Tångagård, Falkenberg och Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.

Potatis: ”Maestro ”, Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda och ”Almonda”, Sven Andersson, Enköping.

Ramiro: Biomar, El Ejido, Spanien.

Rödbetor: Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.

Rödkål: Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.

Sallat: ”Batavia”, Ugo Malarte, Bezouce, Frankrike.

Svedjerova: Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.

Zucchini: Bio Algarrobo, Algarrobo, Spanien.

Apelsiner: ”Washington Navel”, Oscar Morell Fruit, Cheste, Spanien.

Bananer: Horizontes Organicos, Azua, Dominikanska Republiken.

Blodapelsiner: ”Sanguiello”, Salamita Soc. Coop., Barcellona och “Tarocco”, Teloporto bio, Scordia, Italien.

Mango: “Kent”, Pronatur, Chiclayo, Peru.

Päron: “Conference”, Bio van Dijk, Biddinghuizen, Holland.

Äpplen: ”Rubens”, Fruktgården Augustin, Jork, Tyskland.