
Steg i rätt riktning
Produktpass och puffande för stadscykling. Susanne Helgeson gläds åt idéer som går i en mer hållbar riktning – på riktigt.
Tack och lov att någon annan agerar den vuxna i rummet, tänker jag när regeringen bestämt att flygskatten ska tas bort. Någon som visar på ett handlingskraftigt hållbarhetsarbete, samtidigt som vissa länder – däribland just vårt – envisas med att göra motsatsen. Ja som tur är gör EU en hel del i ämnet, och ett av de senaste initiativen, ett som trädde i kraft tidigare i år, kallas DPP – digitala produktpass. Vid ett första ögnande kan det verka omständligt men idén är värd att ägnas uppmärksamhet eftersom den syftar till att säkra miljömässigt hållbara produkter – och göra det lättare att återanvända dem. Både för konsumenter och producenter. Ju mer man läser om passen desto tydligare blir det att de på sikt kan komma att revolutionera vårt sätt att shoppa, förutsatt förstås att vi bryr oss om våra respektive ekologiska fotavtryck.
Ta en produkt, säg – en madrass. Beräkningar visar att det bara i Europa, varenda år finns, håll i dig – 30 miljoner uttjänta madrasser som antingen grävs ner (engelskans landfill är så tydligt) eller bränns upp. Men fatta hur mycket som skulle kunna tas isär och återvinnas om man bara visste vad madrasserna i fråga bestod av. Och det är här som passet i fråga kommer in i bilden. I form av en QR-kod med information om bland annat hållbarhet, material, produktion, återvinning, ursprung, koldioxidavtryck och historik. Koden scannas och vips dyker informationen upp på skärmen, den ska vara lätt att söka och finnas i ett EU-register. De första produktgrupperna att genomgå märkning blir bilbatterier, textil, skor, möbler, madrasser, leksaker, rengöringsmedel och smink. Håll utkik!
Om just dessa digitala produktpass berättar jag för en kompis som cyklat till vårt middagsmöte en ljummen sensommarkväll. Jag nämner fortskaffningsmedlet eftersom han har en finfin nyhet att kontra med – ytterligare ett EU-finansierat förslag, men av helt annan karaktär: Bike2Green. Projektet som han med stor lust och iver deltar i handlar om att genom så kallad nudging, ett slags mental knuff i en i det här fallet mer hållbar riktning genom ”aktiv mobilitet”. EU vill nämligen få fart på det europeiska stadscyklandet på daglig basis – för trots genomförandet av flera åtgärder och investeringar i stadscykelinfrastruktur släpar det efter. Så från och med mars i år har alla som är över 13 år och bor i Stockholm kunnat anmäla sig och tjäna upp till 550 kronor per månad i kuponger, som sedan kan växlas in mot allt från sport- och cykelprylar till förtäring på ett cykelcafé i stan. De idag cirka 700 deltagarna började med att hämta ut ett GPS-spårningskit som sattes fast på respektive cykel och som sedan kan läsas av för kupongutdelning på hittills ett tiotal ställen – men arbetsgruppen jobbar på fler. Och gruppen ifråga, det är forskare på KTH som leder arbetet i samarbete med en italiensk organisation för ansvarsfulla produkter och den europeiska cykelfederationen. Jag ska genast laga punkan för att bidra, vem vill inte tjäna pengar på att bli mer hållbar!?
Susanne Helgeson
Susanne Helgeson är idag frilansjournalist efter många år som redaktör och chefredaktör för tidningen Form. Design, arkitektur och hållbar konsumtion är hennes huvudämnen.
Våra odlare denna vecka:
Tomater: Ångstänga Lantbruk & Handelsträdgård.
Romansallat: Marcello’s Farm, Kristianstad.
Purjolök: Marcello’s Farm, Kristianstad.
Savojkål: Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.
Vitkål: Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda
Morötter: Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.
Gurka: Ångstänga Lantbruk & Handelsträdgård.
Rödbetor: Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.
Grönkål: Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.
Citroner: Campobello SRL, Licata, Italien.
Potatis: ”Solist”, Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.
Zucchini: Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.
Gul lök: Sören Nilsson, Mörbylånga.
Bananer: Dominikanska republiken.
Päron: ”Conference”, Stoker, Biddinghuizen, Holland.
Satsumas: Campobello SRL, Licata, Italien.
Apelsiner: ”Valencia”, Die Wingerdloot (Pty) Ltd, Groenhowel Top Fruit, Augrabies, Sydafrika.
Äpplen: ”Aroma”, Stora Juleboda.
Kiwi: ”Hayward”, Argentina.
Med reservation för ändringar.