Meny
forest-1863903_1920

Ut i ljuset!

Att dagsljuset har en positiv inverkan på människors hälsa och väl­befinnande är känt sedan länge. Och vissa forskare anser att vi skulle kunna utnyttja det mycket mer. Susanne Helgeson berättar.

Vårsolen i all ära men smått obarmhärtig är dess arla strålar som inte hyreshusets billiga plastpersienner ­förmår stå emot. Jag har funderat på mörkläggningsgardiner men tänker att behovet inte är helårsbaserat. Istället har jag fäst mörkt tyg med kardborrband på utsidan av fönstren, på balkongen! Kanske inte den mest eleganta lösningen men väldigt fiffig och effektiv – nu väcks jag inte längre av solen, utan av väckarklockan. Och slipper gardiner inomhus!

Den efterlängtade våren får mig också att fundera på människans behov av dagsljus. Vi svenskar tenderar att spendera allt mindre tid utomhus, tänk bara på ungarnas stilla inne­sittande framför olika typer av skärmar. Samtidigt som vi vuxna spenderar mer och mer tid både på jobbet och på gymmet – inomhus! Och inte nog med det, många städer förtätas idag vilket gör att dagsljusinsläppet minskar.

Forskningen har länge visat att dagsljuset har en positiv inverkan på människans hälsa och välbefinnande. Bland annat påverkas humör, stress­nivå, d-vitaminintag, reglering av dygnsrytm, sömn och vakenhet. Folkhälsoinstitutet blev för några år sedan så oroliga att de gav ut Ljus och hälsa – en kunskapssammanställning med fokus på dagsljusets betydelse i inomhusmiljö.

I denna finns mycket intressant att läsa, till exempel om dagsljusets positiva effekter på sömnens kvalitet, längd och mönster. Även hur dagsljusexponering under dagtid ger högre vakenhet, mildrar depressioner och stärker den kognitiva förmågan. Det stora kruxet är att elektriskt ljus, som har sämre ljuskvalitet och därmed är mindre hälsofrämjande, inte kan ersätta dagsljus. Därför är planeringen av goda ljusförhållanden i skol-, vård- och arbetsmiljöer superviktigt och mycket forskning ägnas just detta idag.

Susanna Toivanen är professor i sociologi vid Mälardalens högskola och forskar bland annat om utomhuskontor. Dagsljusets positiva inverkan kan under några timmars arbete utomhus varje dag sänka stressnivåer, förbättra återhämtningen och göra oss friskare, gladare och piggare. Dags­ljuset höjer motivationen och främjar dessutom tankeverksamhet och ­kreativitet, något som behövs i ett modernt och flexibelt arbetsliv.

”Inom forskningen är utomhuskontor en växande trend, en viktig utveckling mot hälsofrämjande arbetsmiljöer och ett mer hållbart arbetsliv. Människor har alltid tagit promenadmöten och förr gjordes många affärer upp på golfbanan. Genom att välja bort det traditionella mötesrummet kan också den invanda gruppdynamiken brytas vilket möjliggör nya synsätt och förhoppningsvis ännu bättre beslut”, berättar hon som lanserat olika utomhuskontor för framsynta företag i Sverige sedan 2016. Telenor var ett av dessa som ­testade en mobil version i Umeå, Sundsvall, Gävle, Falun och Borlänge. Och hon är övertygad om att arbete utomhus kommer att bli mer inne.

Skrivet av Susanne Helgeson

Enkelt och ekologiskt Som kund hos Ekolådan får du inte bara odlarnas bästa ekologiska grönsaker och frukter hem till dörren. Bara att bära in och äta direkt eller laga till – kanske med hjälp av recepten vi skickar med.

Broccoli: Agr. Jessyflor S.R.L., Stornara, Italien.

Gul lök: Tångagård, Falkenberg.

Gurka: Vegetales Biomar, El Ejido, Spanie

Jordärtskockor: Stallsbergs Lantbruk och Trädgård, Motala.

Kastanjechampinjoner: Bio Europé, Liessel, Holland.

Kålrabbi: Biolorca, Lorca, Spanien.

Körsbärstomater: Bio Algarrobo, Algarrobo, Spanien.

Mangold: Jonica bio, Ginosa, Italien.

Morötter: Widegrens gård, Roma.

Palsternackor: Mickelgårds Lantbruk, När.

Polkabetor: Mickelgårds Lantbruk, När.

Potatis: ”Carolus”, Sven Andersson, Enköping.

Röd paprika: Vegetales Biomar, Orgánicos, El Ejido, Spanien.

Rödbetor: Mickelgårds Lantbruk, När.

Rödlök: Bio Stee, Zuid-Beijerland, Holland.

Sallat: ”Batavia”, Hugo Malarte, Bezouce, Frankrike.

Sallat: ”Roman” Soc Coop Salamita, Barcellona, Italien.

Vitkål: Tångagård, Falkenberg.

Vitlök: Irijimpa S.L., Carrascosa de Haro, Spanien.

Apelsiner: ”Lane late”, Jonica Bio, Ginosa, Italien.

Ananas: Andres Nuñez, La Virgen, Costa Rica

Bananer: Horizontes Organicos, Azua, Dominikanska Republiken.

Mango: ”Amelie”, Fruiteq, Bobo-Dioulasso, Burkina Faso.

Päron: ”Williams”, Sól Bio, Rio Negro Valley, Argentina.

Äpplen: ”Elstar”, Fruktgården Augustin, Jork, Tyskland.