Meny
0823_återvinning

Var sak på sin plats

Hur många olika sorteringskärl finns det vid din återvinningsstation? Susanne Helgeson berättar om en ort i Japan där de har 45 stycken.

Jag står i grovsoprummet och räknar sorteringsmöjligheterna framför mig: Elektronik, plast, tidningspapper, kartong, klart respektive färgat glas samt grovsopor. Och så den rara hyllan för sådant som någon annan skulle kunna ha glädje av, vilket alltid är intressant att se olika tolkningar av. Härom sistens låg där fem snabbnudelpaket bred­­vid några udda gafflar och ett fint men rejält urtvättat påslakan.

Plötsligt slår mig den rätt absurda tanken att jag och mina grannar, alternativt jag och en representant för min hyresvärd Svenska Bostäder, skulle åka på ett studiebesök till den lilla ”zero waste-staden” Kamikatsu i södra Japan. Där sorterar invånarna i hela 45 olika kategorier i en arkitektoniskt vacker byggnad som, hör och häpna, också rymmer ett litet lyxhotell.

Redan i mitten av 1990-talet formulerade staden ifråga, som har knappt 1 500 invånare, en återvinningsplan för att minska mängden sopor. Bland annat förbjöds privat sopbränning (vilket var vanligt), och med syftet att minska mängden brännbara sopor erbjöds invånarna att sortera sitt avfall i 25 olika kategorier. Kruxet var att många hade svårt att ta sig till sorteringsstationen, så volontärgruppen Recycle Kamikatsu bildades med uppmaningen att alla efter bästa förmåga skulle försöka hjälpa till. Vilket i sin tur också ledde till en större social sammanhållning – ett slags positiv bi­­effekt av sorteringen.

År 2001 brändes allt mindre, sorteringsmöjligheterna var uppe i 35 stycken och några år senare ansågs invånarnas separeringsflit och stadens ”noll-avfallsdeklaration” vara ett föredöme som många andra städer i landet kopierade. 2016 var de olika separationskärlen

45 till antalet, med en återvinningsprocent på hela 80. Folk från hela världen började strömma till för att lära sig och idag har staden låtit bygga Kamikatsu Zero Waste Center i form av ett gigantiskt frågetecken.

Syftet med formen är att uppmuntra besökarna att tänka på och ifrågasätta förhållandet mellan produktion och konsumtion. Byggnaden innehåller utöver sorteringskärl också ett utbildningscenter, ett laboratorium och som sagt – ett runt litet lyxhotell i frågetecknets punkt.

Ja, människans uppfinningsrikedom är fantastisk. Och det är tack vare den vi förhoppningsvis kommer att fixa biffen även om det verkar ta tid att vända utvecklingen, framför allt gällande klimatet. Därför är det så viktigt att leta efter och lyfta fram tankar utanför boxen som lett till inspirerande resultat. Kamikatsu är ett exempel och 3D-printade, mjukt böljande hus i Italien ett annat. In­­spirerade i formen av murargetingens bo har en gigantisk 3D-skrivare programmerats att under 200 timmar skriva ut en skön förening av uråldrigt boende i lera och toppmodern teknik. Och det fiffiga är att leran är tagen från platsen där husen har uppförts, strax väster om Ravenna. Lägg ordet Tecla på minnet, kort för technology and clay, teknik och lera – en kombination vi kommer att få läsa mer om i framtiden.

Skrivet av Susanne Helgeson

Enkelt och ekologiskt Som kund hos Ekolådan får du inte bara odlarnas bästa ekologiska grönsaker och frukter hem till dörren. Bara att bära in och äta direkt eller laga till – kanske med hjälp av recepten vi skickar med.

Våra odlare denna vecka:

Tomater: Ånstänga Lantbruk & Handelsträdgård, Linköping.
Sallat: ”Roman”, Marcello’s farm, Kristianstad.
Salladslök: Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.
Morötter: Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.
Savojkål: Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.
Stjälkselleri: Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.
Polkabetor: Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.
Pumpa: ”Hokkaido”, O.P. Ortofrutticol Jonica, Ginosa, Italien.
Spetskål: Marcello’s farm, Kristianstad.
Gurka: Bio Algarrobo, Algarrobo, Spanien.
Avokado: Miaval E.I.R.L., Trujillo, Peru.
Sötpotatis: Bio Algarrobo, Algarrobo, Spanien.
Koriander i knippe: Marcello’s farm, Kristianstad.
Zucchini: Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.
Blomkål: Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.
Gulbetor: Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.
Purjolök: Marcello’s farm, Kristianstad.
Potatis: ”Solist”, Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.
Persilja: Marcello’s farm, Kristianstad.
Brytbönor: Marcello’s farm, Kristianstad.
Vaxbönor: Marcello’s farm, Kristianstad.
Bananer: Horizontes Organicos, Azua, Dominikanska republiken & Appbosa, Saman, Peru.
Druvor: ”Sublima”, O.P. Ortofrutticol Jonica, Ginosa, Italien.
Äpplen: ”Discovery”, Store Juleboda Gård, Degeberga.
Päron: ”Williams”, Maerofrutta, Lagnasco, Italien.
Nektariner: Maerofrutta, Lagnasco, Italien.
Ananas: Andres Nuñez, La Virgen, Costa Rica.

Med reservation för ändringar.