Meny

Toscakaka med saffran & apelsin

1 kaka

100 g smör
1 g saffran
saft och skal från 1/2 apelsin
2 msk mjölk
11/2 dl strösocker
2 ägg
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
smör och ströbröd till formen
Glasyr:
100 g smör
1 dl strösocker
2 msk vetemjöl
2 msk mjölk
100 g mandelspån

Sätt ugnen på 175°. Smält smöret med saffran, mjölk, fin-rivet apelsinskal och apelsinsaft. Vispa ägg och socker luftigt. Vänd ner mjöl, bakpulver och saffranssmöret och blanda till en jämn smet.

Smöra och bröa en form med löstagbar kant. Häll smeten i formen och grädda i ca 20 minuter. 

Smält smöret till glasyren och rör ner övriga ingredienser. Toppa den gräddade kakan med glasyren och bred ut ett jämnt lager över kakan. 

Grädda kakan i ytterligare ca 15 minuter eller tills den är fint karamelliserad. Servera kakan som den är eller till lättvispad grädde och apelsinsallad. 

Tips saffran, socker & vetemjöl