Meny
clean-571679_1920

Ättikan klättrar på trendstegen

Det säljs ättika som aldrig förr. För­klar­ingen ligger i en uppblossande städiver och ett intensivt picklande. Lina Wallentinson förklarar.

Matkedjor och ättikstillverkare vittnar om stora försäljningsökningar de senaste månaderna. Anledningen tros vara ett ökat intresse för ättika i städsammanhang. På sociala medier vimlar det just nu av tips och recept på hur man tillverkar sina egna miljövänliga rengöringsmedel med ättika som bas. Men ättika i städsammanhang är inget nytt. De gamla husmorsmetoderna var kanske bara tvungna att falla i glömska för att kännas intressanta och fräscha igen. Den sura ättikan har en bra förmåga att bita på både fett och kalk. Att kalka av kaffebryggaren eller vattenkokaren med utspädd ättika känner nog de flesta till. Även tvättmaskinen kan rengöras genom att köra ett program med ättika istället för tvättmedel. Den som vill göra sitt eget rengöringsmedel blandar 1 dl ättika (12%), 2 dl vatten och några droppar diskmedel i en sprayflaska. Och en skvätt färskpressad citronjuice för lite friskare doft. Sprayen funkar att rengöra till exempel kakel, klinker, toalett, speglar och fönsterrutor med. Använd dock inte på marmor eller kalksten som kan få frätskador.

I Sverige är användningen av ättika känd sedan 1600-talet. Under 1800-talet startades många ättiksfabriker runt om i landet. Flera varumärken som lever kvar idag började som just ättiks­fabriker, till exempel skånska Felix och Slotts i Uppsala. Ättikan var perfekt att lägga in livsmedel i, grönsaker och sill fick lång hållbarhet eftersom bakterierna inte trivs i den sura miljön.

Ättika tillverkas genom att alkohol får oxidera och då omvandlas till ättik­syra. Syran är frätande och används aldrig i koncentrerad form i matsammanhang, utan späds med vatten. I butik finns två varianter, en 12- och en 24-procentig ättika. Det har diskuterats om den mer koncentrerade ättikan alls ska få säljas eftersom den är starkt frätande. Giftinformationscentralen märker av det ökade intresset då fler och fler ringer efter att ha råkat få ättika på huden, i munnen eller som stänk i ögonen. För att ingen ska ta fel i butik eller hemma säljs den starkare ättikan i mindre, fyrkantiga flaskor. Vill man göra 12-procentig ättika av den, är det enkelt gjort genom att späda den 24-pro­centiga med samma mängd vatten.

Den uppblossande städivern verkar ha sammanfallit med ett rejält uppsving för att pickla grönsaker. Västerås­gurkan har fått allvarlig konkurrens om inläggningslagen. Och det är faktiskt många grönsaker som funkar fint att pickla. En klassisk 1-2-3-lag är smidig att hålla i huvudet. Låt 1 del ättika (12%), 2 delar socker och 3 delar vatten koka upp tills sockret lösts upp. Sedan är det bara att hälla lagen över skivad rödlök, blomkålsbuketter, strimlad morot, hyvlad kålrot eller någon annan ganska fast grönsak. Låt dra ett tag och förvara sedan i kylskåp.

Ättika i små mängder används också för att sätta smak på dillköttet eller grädd­såsen. I marängrecept ingår oftast en liten skvätt ättika. Syran stärker ägg­vitans proteiner så att smeten blir mer stabil. Det ger maränger som håller formen bättre och blir extra spröda. Utan något syrligt i smeten kan mar­ängerna lätt bli lite kladdiga i mitten.

Skrivet av Lina Wallentinson

Enkelt och ekologiskt Som kund hos Ekolådan får du inte bara odlarnas bästa ekologiska grönsaker och frukter hem till dörren. Bara att bära in och äta direkt eller laga till – kanske med hjälp av recepten vi skickar med.

Blomkål: Marcello’s Farm, Kristianstad.

Fänkål: Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.

Gurka: Bio Algarrobo, Algarrobo, Spanien.

Grönkål: Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.

Körsbärstomater: Bio Algarrobo, Algarrobo, Spanien

Morötter: Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.

Polkabetor: Solmarka gård, Vassmolösa.

Pumpa: Uchiki Kuri, Stallsberg Lantbruk & Trädgård, Motala.

Purjolök: Marcello’s Farm, Kristianstad.

Röd paprika: Hortofruticolas Daya S.L., Carchuna och Vegetales Biomar, El Ejido, Spanien.

Rödbetor: Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.

Rödlök: BioStee, Zuid-Beijerland, Holland.

Sallat: ”Roman”, Marcello’s Farm, Kristianstad.

Stjälkselleri: Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.

Tomater: Ånstänga Lantbruk– och handelsträdgård, Linköping.

Vitlök: Irijimpa S.L, Carrascosa de Haro, Spanien.

Zucchini: Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.

Bananer: Horizontes Organicos, Azua, Dominikanska Republiken.

Blå druvor: ”Palieri och Muscat de Hambourg”, Bio Orto Soc. Coop. Agr, Apricena, Italien och Indivision de St-André, Aubignan, Frankrike.

Granatäpple: “Purple Queen”, Campbio, Novelda, Spanien.

Mango: “Osteen”, Bio Algarrobo, Algarrobo, Spanien

Päron: “Conference”, J Tkalecz, Beesd, Holland.

Äpplen: ”Katja”, Bramleys fruktodling, Lidköping.