Meny
tomato-1310961_1920

En by mitt i stan

Säg den kris som inte föder nya tankar och idéer. Så här i coronatider kan det vara bra att påminna sig om att det finns människor där ute som arbetar för att rusta oss bättre inför framtida kriser. Annica Kvint ­berättar om planerna för en ny ekoby – mitt i Östersund.

I linje med miljöprofessor Johan Rock­ströms uppmaning om att leva ”inom planetens gränser” är odling, djurhållning och en högre grad av självför­sörjning viktiga delar i projektet Jamtli Living University (JLU), ett unikt samarbete med målet att bygga framtidens ekoby.

Nationalmuseums filial Jamtli i Östersund ligger bakom initiativet till samarbete med Mittuniversitetet, regionala företag och lokalbefolkning. I planerna ingår, förutom mark för odling och djurhållning, 28 hyresrätter samt ett gemensamt hus med plats för bastu, café, verkstad och samlingslokal.

”Jamtli har en historia som friluftsmuseum och jag ser det som centralt att en kulturinstitution har en aktiv roll i det här projektet”, säger Kevin Denham, projektledare på Jamtli och initiativtagare till JLU.

”På museet finns historisk kunskap om alltifrån odling och djurhållning till byggmetoder. Kunskap som självklart är värdefull i ett projekt med fokus på ökad självförsörjningsgrad, minskat ekologiskt fotavtryck, kris­beredskap och boendekvaliteter.”

En förstudie, finansierad av Till­växt­verket och Region Jämtland Härjedalen, har genomförts och nu pekar kommunen på en tomt i när­heten av Jamtli. Att tomten är centralt placerad i Östersund är en av de ­faktorer som gör att den här ekobyn skiljer sig från andra, menar Kevin Denham:

”Det finns så kallade living labs knutna både till kth och Chalmers, men de rör sig framför allt om student­bostäder och människans samspel med tekniken. Det finns också eko­byar på landsbygden som drivs av ett gäng idealister. Men det vi vill åstadkomma är något annat, menar Kevin Denham.

”Vårt projekt handlar om social mångfald och ett holistiskt sätt att leva. JLU ekoby är stadsnära och till för dem som har vanliga jobb eller pluggar i staden. Vi ser det som ett sätt att knyta ihop stad och land.

En viktig del i projektet är att involvera regionens små och medelstora företag, En tvärvetenskaplig grupp av forskare och doktorander från Mittuniversitetet kommer också att i anslutning till projektet forska i så skilda ämnen som hållbart byggande, ekoteknik, fastighetsekonomi, hälsa och psykologi.

En fördjupad förstudie inleds nu i maj månad och pågår året ut. Planen är sedan att den ska följas av ett EU-projekt, som kräver att näringslivet går in med ena halvan av finansieringen. Lyckas man hitta finansiärer kommer ekobyn stå klar 2023.

Vi behöver fler goda exempel på ruralisering, menar Kevin Denham, och pekar på regionens gynnsamma förutsättningar:

”Här finns tiden, marken och dessutom lokala material för att bygga i balans med naturen. Nu handlar det om att se framåt genom att blicka bakåt.”

Skrivet av Annica Kvint

Enkelt och ekologiskt Som kund hos Ekolådan får du inte bara odlarnas bästa ekologiska grönsaker och frukter hem till dörren. Bara att bära in och äta direkt eller laga till – kanske med hjälp av recepten vi skickar med.

Aubergine: Bio Algarrobo S. L. Malaga, Spanien.

Avokado: ”Hass, Peru Organics Fruits E.I.R.L., Casma, Peru.

Basilika i kruka: Orto Novo, Ekerö.

Blandade morötter: Solmarka gård, Vassmolösa.

Gul lök: Widegrens gård, Roma.

Gurka: Vegetales Biomar, El Ejido, Spanien.

Färsk vitlök: Solmarka gård, Vassmolösa.

Kvisttomater: Ron van Dijk, Schalkwijk, Holland.

Kålrabbi: Earl Beghin Lionel, Beuvry,Frankrike.

Morötter: Widegrens gård, Roma.

Palsternackor: Hulte Eko, Hemse.

Potatis: ”Maestro”, Wålstedts lantbruk, Dala-Floda.

Rotpersilja: Hulte Eko, Hemse.

Röd paprika: Hortamira, Murcia, Spanien.

Rödlök: Bio Oasis for Trading and Exporting, Kairo, Egypten.

Sallat: ”Isberg”, Marcello’s Farm, Kristianstad.

Salvia i kruka: Orto Novo, Ekerö.

Timjan i kruka: Orto Novo, Ekerö.

Zucchini: Bio Algarrobo, S.L., Malaga, Spanien.

Apelsiner: ”Valencia late”, Exalco Bio, Malaga och Oko-line Andalucia S.L., La Herradura, Spanien.

Bananer: Horizontes Organicos, Azua, Dominikanska Republiken och Appbosa, Saman, Peru.

Mango: ”Kent”, Fruiteq, Bobo-Dioulasso, Burkina Faso.

Päron: “Red D’Anjou”, Patagonian Fruits Trade S.A., Rio Negro Valley, Argentina.

Äpplen: ”Royal Gala”, Hugo och Nicolas Sanchez, Rio Negro Valley, Argentina.