
Feta trolleritricks
En smaklös olja som skapas ur el och koldioxid, vad ska man med en sån till? Svenska forskare menar att den kan användas i livsmedelsindustrin och ersätta den ohållbart framställda palmoljan. Anna K Sjögren berättar.
Forskarna Anders Lorén och Marcus Vestergren på forskningsinstitutet rise har hittat en metod för att tillverka energi av el och koldioxid. Resultatet är ett fett som inte kommer från någon växt eller djur. Istället tar man koldioxid från luften, el-energi och vatten.
I vanliga fall bildas den energi som människor och djur äter av växterna som tillverkar den av solljus, vatten och koldioxid. Det är en fantastisk process som kallas för fotosyntesen. Energin som bildas i växten lagras framför allt i form av kolhydrater. Om inte fotosyntesen fanns skulle det varken finnas växter eller djur på jorden. De båda forskarna har skapat en kemisk fotosyntes där solljuset är ersatt av elektricitet.
Den solenergi som skapas vid fotosyntesen och som lagras i grönsakerna mäts i kalorier. Det kommer från det latinska ordet calor som betyder värme. Energin i maten behöver vi för att röra oss och för att hålla oss varma, om vi äter för mycket energi kan vi lagra den i form av fett. Kroppsfettet är alltså lagrad solenergi som används så fort vi äter mindre energi än vad vi gör av med.
Ska människor och djur drivas av el-energi i framtiden?
”Ja, det hoppas vi. Med hållbarhet som drivkraft vänder vi upp och ner på invanda begrepp. Målet är att fram-ställa ett fett som kan konkurrera med palmolja med den stora skillnaden att vår produktion inte belastar de planetära gränserna”, säger Anders Lorén.
Han förklarar att hållbarhetsvinsterna är jättestora. Att man framför allt vinner i landanvändning och utsläpp av kväve och fosfor.
Fettet som forskarna skapar i sitt laboratorium är en olja som inte smakar någonting. Den kan användas som ingrediens i livsmedel som till exempel choklad, kex, smörgåsmargarin eller i djurfoder.
När ska vi kunna köpa fettet och använda det i matlagningen eller på mackan?
”Det beror på vilka finansiärer som vi får in i projektet. Vi har en fungerande tillverkningsmetod och nu behöver vi flera investerare för att skala upp produktionen. Det måste vara en process som fungerar i stor skala annars blir fettet bara en marginalprodukt som inte påverkar de planetära gränserna”, säger Anders Lorén.
Trots dagens höga elpriser så menar han att metoden innebär stora vinster för hållbarheten och att vi har möjlighet i Sverige att bygga ut elnätet.
Tillverkningen av fettet kräver liten yta och är inte beroende av väder, konstgödsel eller bekämpningsmedel. Det åtgår bara några liter vatten för att tillverka ett kilo fett. Det är en ren process och tillverkningen kan med fördel etableras intill någon industri där det finns stora utsläpp av koldioxid som kan användas för tillverkningen av fettet. Till exempel ett pappersbruk eller en biogasanläggning.
Våra odlare denna vecka:
Plommontomater: C.A.S.I. Coop. Prov. Agraria y Ganadera, San Isidro, Spanien.
Sallat: “Batavia”, Hugo Malarte, Bezouce, Frankrike.
Gul lök: Sören Nilsson, Mörbylånga.
Fänkål: O.P. Ortofrutticoli Jonica Soc. Cons A.R.L., Ginosa, Italien.
Pak choy: Organic Brothers B.V., Sirjansland, Holland.
Grönkål: Marcello’s Farm, Kristianstad.
Gurka: Bio Algarrobo, Algarrobo, Spanien.
Röd paprika: Toledano Horticola S.L., Almeria, Spanien.
Morötter: Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.
Ingefära: Jac Organic SAC, Chanchamayo, Peru.
Broccoli: Agricola Jessyflor S.R.L., Stornara, Italien.
Rödbetor: Marcello’s Farm, Kristianstad.
Tomater: Sven Andersson, Enköping.
Rotpersilja: Hulte Eko, Hemse.
Rotselleri: Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.
Palsternackor: Hulte Eko, Hemse.
Sötpotatis: Bio Algarrobo, Algarrobo, Spanien.
Bananer: Horizontes Organicos, Azua, Dominikanska republiken.
Päron: “Concorde”, Stoker, Dronten, Holland.
Klementiner: Oscar Morell S.L., Valencia, Spanien.
Apelsiner: “Navel”, Oscar Morell S.L., Valencia, Spanien.
Äpplen: “Fabian”, Stora Juleboda gård, Degeberga.
Mango: “Keitt”, Bio Algarrobo, Algarrobo, Spanien.