Meny
0324_odling

Goda ekologiska nyheter

Efter att ha studerat årets upplaga av The World of Organic Agriculture har Gunnar Rundgren koll på läget.

Eko är på väg tillbaks. Efter några års tillbakagång ökar försäljningen av ekologiska produkter så smått och mejerierna tar in nya ekobönder igen. På Biofach, världens största ekomässa som hålls i tyska Nürnberg i februari varje år var det tydligt att utvecklingen i andra europeiska länder har liknat den svenska de senaste åren – med stagnation och tillbakagång, men med en vändning nu. Exempelvis ökade den viktiga tyska marknaden 2023 efter ett tapp 2022.

På Biofach presenterades också den 25:e upplagan av The World of Organic Agriculture, det ekologiska  jordbrukets årsbok, som ges ut av forskningsinstitutet FIBL och världsorganisationen för ekologiskt jordbruk IFOAM. Årets upp­laga gällde situationen 2022.

Den ekologiska jordbruksarealen (åker och betesmark) ökade med över 20 miljoner hektar 2022 till 96 miljoner hektar. Det allra mesta av ökningen av arealen var i Australien med 17,3 miljoner hektar vilket gör att Australien ensamt har 53 miljoner hektar ekologiskt jordbruk, mer än halva ekoarealen så­­ledes. Nästan all denna areal är dock permanent, lågavkastande betesmark. Efter Australien är det ett stort gap till tvåan Indien med 4,7 miljoner hektar. Om man ser till enbart åkermark finns mer än hälften av den ekologiska åker­­marken på drygt 15 miljoner hektar i Europa.

På tio år har den globala ekoarealen ökat med 124 procent. Även i Europa har det varit en ökning med 63 procent på tio år, även om ökningen var mycket liten 2022. Andelen ekologisk areal är högst i Lichtenstein med 43 procent, Österrike med 27,5 procent, Estland med 23,4 procent. I Sverige var den 19,9 procent 2022, en femteplats efter fyran det lilla afrikanska landet Sao Tomé och före sexan Uruguay. Hade man haft upp­gifter för 2023 skulle Sverige ha halkat ner eftersom ekoarealen minskade kraftigt mellan 2022 och 2023 enligt preliminära beräkningar.

Antalet certifierade ekobönder i världen var 4,5 miljoner 2022. Flest eko­odlare finns i Indien, 2,5 miljoner, det vill säga mer än hälften av alla eko­bön­­der i världen. Med tanke på att an­­talet bönder uppskattas till över 100 miljoner i Indien är andelen ändå inte så hög. Uganda och Thailand kommer på andra respektive tredje plats i antalet bönder.

Den globala försäljningen av ekologiska produkter nådde 135 miljarder euro 2022, nästan tre gånger så mycket som 2012. Av detta stod USA för 57 mil­jarder euro följt av Tyskland med 15 miljarder. Kina gick om Frankrike och har en försäljning på 12 miljarder euro. Fem små europeiska länder har högst marknadsandel för ekovaror. Danmark har högst ekologisk marknadsandel i världen på 12 procent, följt av Österrike och Schweiz. Sverige låg på en femteplats efter Luxemburg.

Som ett resultat av den vikande marknaden minskade importen av ekologiska produkter till EU-länderna. Ecuador, Mexiko och Peru är länderna med den största exporten, medan USA, Nederländerna och Tyskland var de största importländerna.

Läs mer på organic-world.net/yearbook/ yearbook-2024

Gunnar Rundgren
I 32 år bodde Gunnar Rundgren på den ekologiska gården Torfolk och var en av grundarna av krav. Gunnar jobbar som konsult, författare och småbrukare.

Enkelt och ekologiskt Som kund hos Ekolådan får du inte bara odlarnas bästa ekologiska grönsaker och frukter hem till dörren. Bara att bära in och äta direkt eller laga till – kanske med hjälp av recepten vi skickar med.

Våra odlare denna vecka:

Plommontomater: Bio Algarrobo S. L., Algarrobo, Spanien.
Sallat: ”Ekblad”, Hugo Malarte, Bezouce, Frankrike.
Gul lök: Sören Nilsson, Mörbylånga.
Rödlök: Sören Nilsson, Mörbylånga.
Broccoli: Agr. Jessyflor S.R.L., Stornara, Italien.
Spenat: Earl Mas de Florent, Graveson, Frankrike.
Skärbönor: Bio Algarrobo S. L., Algarrobo, Spanien.
Palsternackor: Hulte Eko, Hemse.
Svartrötter: Arenosa B.V., Lelystad, Holland.
Morötter: ”Mixade”, Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.
Sötpotatis: Susana Paula Rodrigues Ferreira Policarpo, Boavista, Portugal.
Potatis: ”Twister”, Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.
Zucchini: Toledano Horticola, S. L., Almería, Spanien.
Gurkmeja: JCH Organic S.A.C., Chanchamayo, Peru.
Rödbetor: Hulte Eko, Hemse.
Rotselleri: Hulte Eko, Hemse.
Vitkål: Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.
Rotpersilja: Hulte Eko, Hemse.
Gulbetor: Hulte Eko, Hemse.
Bananer: Horizontes Organicos, Azua, Dominikanska republiken & Appbosa, Saman, Peru.
Äpplen: ”Elstar” , Fruktgården Augustin, Jork, Tyskland.
Blodapelsiner: ”Tarocco”, Soc. Coop. Salamita, Barcellona, Italien.
Grapefrukt: Ruby”, Cooperativa Guadalhorce Ecológico, Malaga, Spanien.
Apelsiner: ”Lane Late”, Oscar Morell S.L., Valencia, Spanien.
Mandariner: O.P. Ortofrutticol Jonica, Ginosa, Italien.

Med reservation för ändringar.