Meny
agrarwende

Karnevalsyra och matkrav

Ann-Helen Meyer von Bremen rapporterar från en demonstration i Berlin där en brokig skara kräver mer av den inhemska matproduktionen.

Tänk dig ett demonstrationståg som samlar veganer, bönder på traktorer, miljöaktivister, biodlare, bistånds­arbetare, djurrättsaktivister, ekolantbrukare, konsumenter och folk av alla de slag i alla åldrar – som alla kräver en omställning av matproduktionen.  Eller, det kanske inte ens går att föreställa sig att en sådan brokig samling människor med så olika uppfattningar i flera frågor, skulle kunna gå i samma tåg? 

Det är hur som helst vad som sker i Berlin i slutet av januari varje år. Denna trettonde gång i ordningen demonstre­rade cirka 10 000 människor för en Agrarwende, en omställning av jord-bruket och livsmedelsproduktionen. Under paroller som ”Bra mat för alla” och ”Socialt rätt­vis jordbruksomställning” samlades de vid Brandenburg Tor för tal och musik. Och sedan gick start­skottet för demon­strationstågets anförare: 55 lantbrukare på traktorer som möttes av stort jubel när de körde förbi. Traktorerna var dekorerade med skyltar som bland annat krävde både kapi­talismens och djurfabrikernas avskaffande och mång­fald i stället för enfald. 

”Och så vi vill stoppa den nedläggning av lantbruk som sker med en skräm­mande hastighet. Varannan timme läggs ett lantbruk ner i Tyskland”, säger Xenia Brand, klimatchef hos ABL, en småbrukarorganisation med både kon­­ventionella och ekologiska lantbrukare.Trots att ABL bara har 2 500 medlemmar är man en av de mer ton­givande aktörerna kring arrangemanget. 

”Utan traktorer blir det ingen dem­on­­­stration”, brukar deras ordförande Georg Janssen säga – något jublet från resten av tåget bekräftar. Arrangör för demonstrationen och en del andra aktiviteter är nätverket Wir haben es satt! (Vi har fått nog!). På tyska blir det en ordlek eftersom ”satt” också betyder att man är väldigt mätt. Bakom nätverket finns 60 olika organisationer men ytterligare 40 stycken har ställt sig bakom ett antal krav. Som att bra mat är en mänsklig rättighet som bygger på att alla som arbetar med livsmedel får schysst betalt och har bra arbetsförhållanden. Och att maten inte ska skada vare sig oss människor, djur eller miljö – det gäller även globalt, vilket innebär att export från EU-länder inte ska inverka negativt på andra länders matpro­duktion. Krav­listan över­lämna­­des till den tyska jordbruks­ministern Cem Özdemir.

En kvinna i tåget bar en skylt utan slagord, men väl en målning av ett bi.

”Jag är här för första gången och demonstrerar. Jag vill att lantbruket förändras och att man använder mindre pesticider, för marken och insekternas skull. Jag har själv bin i en by i närheten av Heidelberg”.

Demonstrationståget har mer av karnevalståg över sig, med banderoller, flaggor, skyltar, enorma ballong-grisar, ännu större ballong-larver, tvåbenta grisar, kor och kycklingar och vanliga människor också förstås. Trots den kalla vinden spelas musik, trummas det och skanderas med gott humör. Det är en demonstration som lyckas förmedla allvarliga budskap kombinerat med folkfest.

Skrivet av Ann-Helen Meyer von Bremen

Enkelt och ekologiskt Som kund hos Ekolådan får du inte bara odlarnas bästa ekologiska grönsaker och frukter hem till dörren. Bara att bära in och äta direkt eller laga till – kanske med hjälp av recepten vi skickar med.

Våra odlare denna vecka:

Kvisttomater: Bio Algarrobo, Algarrobo, Spanien.
Sallat: ”Batavia”, Ugo Malarte, Bezouce, Frankrike.
Gul lök: Sören Nilsson, Mörbylånga.
Rödlök: Sören Nilsson, Mörbylånga.
Broccoli: Agr. Jessyflor S.R.L., Stornara, Italien.
Avokado: ”Hass”, Bio Algarrobo, Algarrobo, Spanien.
Lila sötpotatis: Susana Paula Rodrigues Ferreira Policarpo, Boavista, Portugal.
Morötter: ”Rainbow”, Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.
Mangold: O.P. Ortofrutticoli Jonica Soc. Cons A.R.L., Ginosa, Italien.
Vitlök: Irjimpa S.L., Cuenca, Spanien.
Gulbetor: Hulte Eko, Hemse.
Rotselleri: Hulte Eko, Hemse.
Kålrabbi: O.P. Ortofrutticoli Jonica Soc. Cons A.R.L., Ginosa, Italien.
Potatis: ”King Edward”, Bengt Eriksson, Borlänge.
Palsternackor: Hulte Eko, Hemse.
Polkabetor: Hulte Eko, Hemse.
Rotpersilja: Hulte Eko, Hemse.
Sötpotatis: Susana Paula Rodrigues Ferreira Policarpo, Boavista, Portugal.
Bananer: Friendly Organic Foods, Guayaquil, Ecuador & Horizontes Organicos, Azua, Dominikanska republiken.
Grapefrukt: Biobren S.L., Sevilla, Spanien.
Äpplen: ”Freya”, Fruktgården Augustin, Jork, Tyskland.
Mango: ”Kent”, Agrícola Colibrí S.A., Sullana, Peru.
Apelsiner: ”Washington Navel”, Oscar Morell S.L., Cheste, Spanien.
Passionsfrukt: Ocati S.A., Chía, Colombia.

Med reservation för ändringar.

Ekolådans veckobrev Missa inte våra artiklar – stort och smått från våra initierade skribenter.