Meny
windmill-4478530_1920(1)

Kultiverande kultur

Att kultur kan bidra till hälsa är väl känt, men det kan också inspirera till förändring – genom kombinationen konst och jordbruk exempelvis. Susanne Helgeson berättar om flera spännande projekt.

Tack och lov för alla ljusglimtar, de behövs mer än någonsin i detta pandemiska vintermörker. Vad vore vi utan nya insikter och kunskaper? Som till exempel att det är be­­forskat och sålunda vetenskapligt bevisat att ­kultur bidrar både till hälsa och välfärd. Ett gäng professorer har vid Karolinska Institutet dragit igång ­projektet The Cultural Brain Initiative för att lyfta fram och pre­sentera den internationella spets­forskningen om relationen mellan kultur, hjärna, lärande och hälsa till alla som kan ­tänkas intressera sig för detta. Det görs främst via hemsidan kulturellahjarnan.se där bland annat föreläsningar och artiklar finns att konsumera. Exempelvis samarbetar en av projektets initiativtagare med ­artisten Håkan Hellström som har visat intresse för projektets arbete.

Och inte nog med det; att kultur kan inspirera till förändring är också en självklarhet. Ett intressant och pågående exempel är projektet Explorations of Now, med syftet att undersöka hur konst och vetenskap tillsammans kan inspirera till ett ökat samhällsengagemang och utforska utmaningarna i att ställa om till ett hållbart liv i en klimatförändrad värld. Bland annat är Svenska Postkod­stiftelsen med som finansiär eftersom de vill ”föra samman verksamma inom vetenskap och kultur för att hitta gemensamma föreställnings­bilder av hur en hållbar framtid kan se ut och motivera den förändring som leder dit”. Bra tänkt!

Explorations of Now är ett samarbete mellan Institutet för framtidsstudier, danskompaniet Cullberg och konstkollektivet Kultivator. Det sistnämnda är kortfattat ett kollektiv som på Öland driver en ekologisk gård och mötesplats för samtida bildkonst. Lite längre beskrivet en blandning av konstprojekt och jordbruk där bland annat sociala projekt, miljöaktioner och ett internationellt residens- och utställningsprogram ingår. När ­kollektivet 2017 fick Konstnärs­nämndens Dynamostipendium som ges till någon som på eget initiativ skapar nya arenor inom vår samtida bild- och formkonst, sa juryn bland annat så här: ”Kultivator har satt den lilla byn Dyestad på östra Öland på den svenska konstkartan. Initiativ­tagarna har gett Öland och Sverige en ny plats för bild- och formkonstnärer att utveckla, fördjupa och visa sina arbeten. Kultivator förfogar över två bondgårdar som sedan 2005 utgjort en kreativ allmänning för alla intresserade av konst och ekologi.” I projektet Explorations of Now har de haft en inledande roll genom att under hösten arrangera en rad olika möten med de andra deltagarna för att undersöka människans förhållande till biosfären, ekosystemen, djur och natur. Och framför allt för att diskutera sätt som hjälper till att få upp fler ögon för förändringar som leder till en hållbar framtid. Förhoppningsvis kommer vi att kunna ta del av förslagen under en festival, någonstans i Sverige, någon gång i höst. Spännande!

Enkelt och ekologiskt Som kund hos Ekolådan får du inte bara odlarnas bästa ekologiska grönsaker och frukter hem till dörren. Bara att bära in och äta direkt eller laga till – kanske med hjälp av recepten vi skickar med.

Broccoli: Agricola Jessyflor, Stornara, Italien.

Brysselkål: Marcello’s Farm, Kristianstad.

Fänkål: Jonica Bio, Ginosa, Italien.

Kronärtskockor: Jonica Bio, Ginosa, Italien.

Kålrot: Marcello’s Farm, Kristianstad.

Körsbärstomater: Family Organics, Campohermoso, Spanien.

Morötter, blandade färger: Forsbergs Gris & Grönt, Östhammar.

Polkabetor: Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.

Potatis: ”King Edward”, Bengt Eriksson, Borlänge.

Pumpa: ”Butternut”, Jonica Bio, Ginosa, Italien.

Rotpersilja: Tångagård. Falkenberg.

Röda chilifrukter: Haciendas Bio, Vicar, Spanien.

Rödbetor: Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.

Rödlök: Tångagård. Falkenberg.

Sallat: ”Batavia”, Ugo Malarte, Bezouce och Provence Producteur, Graveson, Frankrike.

Sötpotatis: Ecobalcon, Nerja, Spanien.

Vitkål: Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.

Bananer: Appbosa, Saman, Peru.

Blodpelsiner: ”Tarocco”, Salamita Soc. Coop., Barcellona, Italien.

Grapefrukt: ”Ruby”, Biobren, Brenes, Spanien.

Kiwi: ”Hayward”, Jonica Bio, Ginosa, Italien.

Klementiner: “Clemenules”, Biocitrus Ebre, Tortosa och Provi Agricola, Huecija, Spanien.

Mandariner: Marzullo Samanta, Ragusa, Italien.

Äpplen: ”Elstar”, Fruktgården Augustin, Jork, Tyskland.