Meny
Eld

Med kontroll över elden             

I takt med att klimatet blivit varmare tilltar världen över skogsbränderna. I Australien hjälper uråldriga metoder till att hålla elden i schack. Johan Augustin rapporterar från Southern Tablelands.

Röken sticker i ögon och hals, men det besvärar inte Den Barber. Han går barfota i den stora cirkeln av sand runt brasan på färska eukalyptuslöv som bildar en blöt, vitgrå rök. Den knäböjer över brasan, sluter ögonen, andas in röken och sveper den över huvudet och runt kroppen. 

”Regeringen vill ha effektiva och snabba bränder, men det är inte själva grejen”, säger Den som förutom rökceremonin visar gruppdeltagarna i dagens workshop i Cultural burning, hur man kan antända små kontrollerade bränder på gräs- och skogsmarker. Vi befinner oss i Southern Tablelands, några timmar sydväst om Sydney i delstaten New South Wales.

I över 60 000 år har Australiens ur­­sprungsbefolkning använt sig av kultu­rella bränder som ett sätt att ha kontroll över landskapet. När undervegetationen hålls i schack för­hindras de vilda skogs­bränderna att obe­hindrat sprida sig. 

Det varmare klimatet har gjort landets årligen återkommande bränder  allt större och allt värre. Black Summer-branden 2019/2020 ödelade mot­svarande över halva Sveriges yta. I jakt på lösningar har markägarnas intresse för bruk­andet av uråldriga tekniker fått ett ordentligt lyft. 

En av dem som intresserat sig för det traditionella sättet att skydda omgivningarna är Phoebe Pape, en landskapsarkitekt från Sydney som nyligen köpt mark kring Southern Tablelands där hon låter ett fyrtiotal kor hjälpa henne att hålla marken öppen. Hon kommer själv bränna av undervegetationen. ”Vi måste lära av aboriginerna och vara mer i kontakt med vårt land”, säger hon. 

Phoebe Pape menar att det i om­­rådet tidigare fanns många fler våtmarker och ängar som naturligt höll vatten. Numera har de i stor sett ersatts av monokulturer, plantager av sådant som tall och akacia. ”Vi vita är snabba med att dränera träsk så fort vi får möjligheten”.

De kulturella bränderna iscensätts oftast under den kallare och blötare delen av året, mellan april och oktober. Och enligt Sydneys Charles Darwin University som samlar in data om landets skogsbränder, ger det resultat. Ytan som förstörts har mer än halverats sedan tekniken återinfördes. Från över 26 miljoner hektar år 2000, till drygt 11 miljoner hektar 2019. Alla bränder skapar koldioxidutsläpp men genom att under kontrollerade former bränna av savanner och skogsmarker förhindras en halv miljon ton koldioxid per år att släppas ut i atmosfären. 

Så mycket som en fjärdedel av Australien täcks av savanner. Intill gräsmarken där Den Barber håller sin workshop, vajar ett hav av stora torra ormbunkar, bruna och vissna. Vinden växer i styrka, då är det viktigt att vara alert. Den Barber instruerar deltagarna att försöka känna att de är ett med ”Country” medan han antänder ormbunkarna.

”Var uppmärksam på vad vinden säger till dig. Du är elden – vart kommer den föra dig?”

Skrivet av Johan Augustin

Enkelt och ekologiskt Som kund hos Ekolådan får du inte bara odlarnas bästa ekologiska grönsaker och frukter hem till dörren. Bara att bära in och äta direkt eller laga till – kanske med hjälp av recepten vi skickar med.

Babyspenat: Orto Bellina, Gorlago, Italien.
Brocccoli: Agr. Jessyflor S.R.L., Stornara, Italien.
Champinjoner: Nesco B.V., Boekel, Holland.
Gul paprika: Toledano Horticola S. L., Adra, Spanien.
Gurka: Toledano Horticola, S. L., Adra, Spanien.
Kålrot: Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.
Körsbärstomater: Bio Algarrobo, Algarrobo, Spanien
Morötter: Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.
Palsternackor: Hulte Eko, Hemse.
Purjolök: Marcello’s farm, Kristianstad.
Rotselleri: Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.
Rödbetor: Hulte Eko, Hemse och Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.
Sallat: ”Batavia”, Ugo Malarte, Bezouce, Frankrike.
Sötpotatis: Ecobalcon, Nerja, Spanien.
Tomater: Sven Andersson, Enköping.
Vitkål: Hulte Eko, Hemse.
Vitlök: Irijimpa S. L., Carrascosa de Haro, Spanien.
Apelsiner: ”Navel”, Oscar Morell Fruit, Cheste, Spanien.
Bananer: Horizontes Organicos, Azua, Dominikanska republiken.
Gröna druvor: ”Regal”, O.P., Ortofrutticoli Jonica Soc Cons A.R.L., Ginosa, Italien.
Kaki: ”Rojo Brillante”, O.P., Ortofrutticoli Jonica Soc Cons A.R.L., Ginosa, Italien.
Klementiner: O.P., Ortofrutticoli Jonica Soc Cons A.R.L., Ginosa, Italien.
Äpplen: ”Fabian och Santana”, Stora Juleboda gård, Degeberga.

Ekolådans veckobrev Missa inte våra artiklar – stort och smått från våra initierade skribenter.