Meny
tomatoes-950723_1920

När odlarvärldar möts

Tarik Hamish som odlade och handlade med grönsaker i Syrien, gör det idag i ett kooperativ i Värmland. Anette Dieng berättar om skillnaderna.

Tarik Hamish kommer från staden Homs i Syrien. Det var där hans far lärde honom och hans bröder att odla grönsaker. Det var där han bedrev ett kycklingslakteri fram till den dag då kriget tvingade honom att lämna familjen och ge sig iväg, först till grann­­landet Turkiet, därefter i gummi­båt till Grekland och så med buss och till fots norrut i Europa. Målet var Sverige, ett fritt land där han hade hört att man tog god hand om människor på flykt.

Väl framme blev första anhalten en flyktingförläggning i Ekshärad i Värmland, men snart flyttade Tarik vidare till Hagfors, ett par mil söder­­ut. Parallellt med sina svensklektioner på SFI i det lilla samhället, fick han en av kommunen anordnad praktikplats på den ekologiska grönsaksodlingen på Torfolk gård inte långt därifrån.

”Det var väldigt lärorikt”, berättar Tarik. ”Det är väldigt stor skillnad på att odla grönsaker här i Sverige jämfört med Syrien. Där använde vi till exempel inte så mycket maskiner som här. Det varma klimatet ­gjorde också att man inte behövde förgro plantor inomhus, man kunde så direkt i marken utan att behöva vara rädd för markfrost. Och tack vare de långa somrarna och milda vintrarna fanns det grönsaker att skörda och sälja året om. Vi bara lastade bilen full och for in till marknaden där allt snart sålde slut. Att förstå hur det går till här i Sverige är inte lika enkelt.”

Det var där som Olle Göranssons långa erfarenhet av grönsaksodling på de värmländska jordarna, hans maskin­park och väl inarbetade försäljningskanaler kom väl till pass. Tarik tackade ja när han efter sin tid som praktikant erbjöds anställning vid kooperativet Torfolk & Vänner.

”Vi fick ett så kallat nystarts­jobb­stöd”, berättar Olle Göransson. ”Första året hade Tarik inget eget ansvar för odlingen. I år har han budget­ansvar precis som om han skulle driva ett före­tag, men på pappret är han fortfarande anställd. Nästa steg är att han startar eget, kanske ihop med sonen Hassan.”

Ja, tack och lov är åtminstone en del av familjen återförenad. I lägen­heten i Hagfors bor sedan två år tillbaka inte bara Tarik utan även hans hustru Oatif, döttrarna Hefah och Atah samt sonen Hassan och två brorsöner, Abdo och Nore. När de är ­lediga från skolan hjälper Hassan och Nore till en hel del med odlandet. Till­­sammans experimenterar de sig fram till vilka råvaror som passar jorden, klimatet och de nya kunderna.

”Förutom de vanliga grönsakerna som vitkål, morötter och broccoli försöker vi även odla sådana vi brukade ha i Syrien, t ex zucchini- och gurksorter som inte finns här”, förklarar han. ”Vi har även försökt odla aubergine i växthus, men det gick inte så bra som vi hoppats på. Vi har gjort många misstag och lärt oss av dem.”

Trots alla svårigheter är Tarik ändå hoppfull inför framtiden som grönsaksodlare i sitt nya hemland.
”Jag är tacksam för den hjälp jag fått i Sverige. Nu vill jag ge något tillbaka”, säger han.

Läs mer om kooperativet Torfolk & Vänner i Veckobrev nr 39/2019.

Skrivet av Anette Dieng

Enkelt och ekologiskt Som kund hos Ekolådan får du inte bara odlarnas bästa ekologiska grönsaker och frukter hem till dörren. Bara att bära in och äta direkt eller laga till – kanske med hjälp av recepten vi skickar med.

Fänkål: Marcello’s farm, Kristianstad

Gurka: Toledano Horticola S.L., Almería, Spanien.

Ingefära: Laura Quispe Julia, Junin, Peru.

Jumbolök: Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.

Körsbärstomater: Bio Algarrobo, Algarrobo, Spanien.

Mangold: Marcello’s farm, Kristianstad.

Morötter: ”Rainbow”, Torfolk gård, Höje.

Palmkål: Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda och Marcello’s farm, Kristianstad.

Palsternackor: Arenosa B.V., Lelystad, Holland.

Persilja, slät: Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.

Purjolök: Marcello’s farm, Kristianstad.

Röd paprika: Bio Algarrobo, Algarrobo, Spanien.

Rödbetor: Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.

Sallat: ”Lollo Rosso”, Torfolk gård, Höje.

Spetskål: Marcello’s farm, Kristianstad.

Sötpotatis: Bio Algarrobo, Algarrobo, Spanien.

Bananer: Horizontes Organicos, Azua, Dominikanska Republiken.

Grapefrukt: ”Ruby”, Groenheuwel, Augrabies, Sydafrika.

Blå plommon: ”Angeleno”, Frubaldo S.L., Badajoz, Spanien.

Kiwi: ”Hayward”, Agricolli Bio, Lazio, Italien.

Päron: ”Conference”, Fruitwekerij de Jongh, Biddinghuizen, Holland.

Röda druvor: ”Red Globe”, Jonica Bio, Ginosa, Italien.

Äpplen: ”Santana”, Bramleys äppelgårdar, Kålland.