Meny
0623_maskors

På upptäcktsfärd runt knuten

Den vilda växtvandring som Ekolådan med hjälp av Emilia Rekestad arrangerade härom veckan blev en succé. John Gerhard rapporterar. 

Sedan ett antal år tillbaka har vi på Ekolådan varje vår arrangerat en endags­kurs på temat Ätbara vilda växter. Kursledare är Emilia Rekestad, biolog och odlare, som vet det mesta om vad som växer var i naturen, vad av det som kan tas tillvara och hur det kan avnjutas. I år ägde kursen rum i början av juni och platsen där deltagarna tillsammans med Emilia gick på upptäcktsfärd var Ytterjärna, söder om Södertälje. Sök­an­det började redan vid kanten av parkeringsplatsen, gick genom parken vid Kulturcentrum Järna för att så småningom avslutas vid Nibble Handels­trädgård. I ett av växthusen där, var allt förberett för att till­sam­mans kunna laga mat på de växter som plockats längs vägen.

Just den här tiden på året, när skott och blad är som spädast, är den bästa för en växtvandring. Ett trettio­tal ­sorter samlades in och togs med till den till stor del improviserade lunchen. På menyn stod så småningom en ­sallad, en wokad rätt, smoothies, yoghurt­röra med örter och en pesto. Peston gjordes på en blandning som bland annat inkluderade blad av nässlor, kirs­kål, rallarros och ryssgubbe (som, enligt Emilia smakar som en ”vild pepprig broccoli”). 

Att prata med Emilia om vilda ät­­bara växter är verkligen som att öppna en skattkista. Det bara forsar spännande fakta ur henne, om växternas egen­skaper, smak, matnyttighet, kulturella betydelse och historia. Ta gråbo till exempel som smakar som vild malört – som enligt traditionen håller onda andar borta – och odlas som grönsak och salladsväxt på sina håll i Asien. 

Att börja intressera sig för och lära om allt ät- och användbart som finns runt knuten och i naturen, sådant som vi ofta kallar ogräs, det öppnar för så många spännande frågeställningar. Det pratas mycket idag om att vi ska äta mer i säsong, och vad kan då vara bättre än att leta i närmsta natur­område. På köpet lär vi mer om säsongerna som sådana och vad var och en av dem har att erbjuda. Intressant nog finns mycket att hämta i det vilda just på våren, för att sedan avta lagom tills vi kan börja skörda i våra trädgårdar. 

I det vi lär oss om ätbara vilda ­växter hittas också kunskapen om deras betydelse för naturen själv. Mask­rosen exempelvis, som har flera ätliga delar och tidigt på året ger oss härliga ­salladsblad, den tillhör även de växter som bina gillar allra mest, och är med sina kraftiga djupgående rötter dessutom bra på att hålla jorden frisk. Att den också är gratis gör knappast saken sämre. 

Vid vårt vandringstillfälle gjorde SVT:s Södertäljeredaktion ett reportage, som enligt Emilia fått stor spridning (se det på svt.se/nyheter/lokalt/sodertalje/topp-tre-vilda-vaxter-att-ata-just-nu). Många människor och organisationer har tagit kontakt och hört sig för om möjligheten att delta i en kurs. Det känns härligt att Ekolådan kan bidra till att sprida kunskap och inspiration också utanför den egna kretsen. Att med enkla medel berika våra måltider och få fler att intressera sig för den om­­givande miljön, dess växter och deras roll för människor och för världen. 

Skrivet av John Gerhard

Enkelt och ekologiskt Som kund hos Ekolådan får du inte bara odlarnas bästa ekologiska grönsaker och frukter hem till dörren. Bara att bära in och äta direkt eller laga till – kanske med hjälp av recepten vi skickar med.

Våra odlare denna vecka:

Tomater: Frunet S.L., Algarrobo, Spanien & Ånstänga Lantbruk & Handelsträdgård, Linköping.
Sallat: ”Roman”, Marcello’s farm, Kristianstad.
Rödlök: Bio Stee, Zuid-Beijerland, Holland.
Sötpotatis: Fazenda Da Mata Cultivo Com. Orgânicos Ltda, Nerópolis, Brasilien.
Zucchini: Maraîchers de la Vallée des Baux de Provence, Saint-Rémy-de-Provence, Frankrike.
Morötter: Widegrens gård, Roma.
Palsternackor: Hulte Eko, Hemse.
Rotpersilja: Hulte Eko, Hemse.
Färskpotatis: Lars Silwer, Båstad & Tångagård, Falkenberg.
Gurka: Ånstänga Lantbruk & Handelsträdgård, Linköping & Tåkerngrönt, Väderstad.
Oregano i kruka: Orto Novo, Ekerö.
Avokado: ”Hass”, Jalhuca Peru S.A.C., Lima, Peru.
Skärbönor: Bio Procam, Mortil, Spanien.
Grön paprika: Premium Organics S.L., Leioa, Spanien.
Jordärtskockor: Arenosa B.V., Lelystad, Holland.
Mynta i kruka: Orto Novo, Ekerö.
Bananer: Horizontes Organicos, Azua, Dominikanska republiken.
Äpplen: ”Milwa”, Fruktgården Augustin, Jork, Tyskland.
Minivattenmelon: Biofresh Fruits S.L., San Isidro de Nijar, Spanien.
Mango: ”Keith”, Horizontes Organicos, Azua, Dominikanska Republiken.
Kiwi: ”Hayward”, Biokip S.A., Petra Preveza, Grekland.
Passionsfrukt: Ocati S.A, Chía, Colombia.

Med reservation för ändringar.