Meny
1023_perenner

Pausvila för perennerna

Över trädgårdsland och balkonger fäller träden nu sina löv. Växterna rustar sig för vintern och Linda Pérez vet hur du kan ge dem en hand.

Frostnupna dahlior och slokande sol­hattar. De sista vindpinade löven faller till marken med en pust och mång­färgat blir brunt. Länge tyckte jag att senhösten var vemodig. Men så började jag odla och blev varse att vissnandet inte bara är ett avsked, utan också en början på något nytt. När löven faller väntar redan nya knoppar på våren. Och under lövmattan myllrar det av liv och arbete när daggmaskar och andra småkryp mumsar i sig växtrester som blir till näringsrik mull. Visst är det uppmuntrande att naturen redan nu förbereder en ny växtsäsong? Mycket faller dessutom på plats av sig självt – det enda vi behöver tänka på är att städa trädgården måttligt och att bädda rätt.

En person som gärna pratar sig varm om vissnande, frostnupna odlingar är Erica Rosendahl som ­driver Skogsbrynets trädgård – en grönsaks- och snittblomsodling som ligger i Måttsund söder om Luleå.

”Jorden är full av liv både under hösten och en bra bit in på vintern, särskilt om du gett den näring under växtsäsongen, berättar hon. ”Om vi ägnar lite tid åt att ta hand om våra odlingar nu så kommer jorden ingå en rad viktiga, näringsgivande processer som skapar fantastiska förutsättningar för nästa växtsäsong”.

När bladverken vissnat gör man bäst i att låta rotsystemen på de flesta plantor vara kvar i jorden, berättar Erica Rosendahl. Det som vuxit ovanför klipps ner i mindre bitar och strösslas ut över odlingsbäddarna. Ovan­på detta läggs ett lager höstlöv – och utan vidare besvär har man på så vis gjort sig en direktkompost. Och dessutom sluppit gräva, vilket särskilt uppskattas av mikrolivet i jorden. Samma princip gäller gräsmattan – låt gärna lite löv och det sista gräsklippet ligga kvar för att ge skydd och näring.

Trädgårdens perenner vill också bäddas om. Inför en lång och kall ­vinter behöver stammarna skyddas, så kupa gärna den nedre delen av ­busken eller trädet med växtmaterial. Då tar det längre tid för tjälen att krypa ner.

Om du både vill vinterbädda och skydda buskar och mindre träd mot rådjur och smådjur som gärna kommer på middag, har Erica Rosendahl ett supertips: Gör lövkojor genom att rulla hönsnät tätt omkring den nedre delen av växten, sicksacka in stadiga pinnar i nätet ända ner i marken, bind ihop kojan och fyll den med torra löv. Har du nyplanterade buskar är detta särskilt viktigt då bara några tuggor från en hungrig gäst kan göra stor skada.

Odlar du på balkongen är det bra att tömma de krukor som annars ­riskerar att frysa sönder. Jorden går alldeles utmärkt att spara till nästa år – häll ner i sop- eller gamla jordsäckar och spara i förrådet. När det sedan är dags för ett nytt odlingsår rensar du bort större växtrester och blandar ­jorden med gödsel eller kompost och fyller krukorna på nytt.

När allt sedan pysslats om och höstlökarna kanske är planterade, då är det bara att koka ihop en god ­infusion från örtagård eller kruka och bädda in dig själv lite också, i väntan på allt det fina som komma skall.

Linda Pérez
Linda Pérez är utbildad sommelier och har efter många år i restaurangbranschen sadlat om till mat- och dryckesjournalist med fokus på hållbarhet, hantverk och odling.

Enkelt och ekologiskt Som kund hos Ekolådan får du inte bara odlarnas bästa ekologiska grönsaker och frukter hem till dörren. Bara att bära in och äta direkt eller laga till – kanske med hjälp av recepten vi skickar med.

Våra odlare denna vecka:

Tomater: Ecosur, Benahadux, Almería, Spanien.
Sallat: ”Batavia”, Ugo Malarte, Bezouce, Frankrike.
Gul lök: Sören Nilsson, Mörbylånga.
Kålrabbi: O.P. Ortofrutticola Jonica Soc. Cons. A.R.L., Ginosa, Italien.
Champinjoner: Nesco B.V., Boekel, Holland.
Aubergine: Toledano Horticola S.L., Almeria, Spanien.
Zucchini: Toledano Horticola S.L., Almeria, Spanien.
Röd paprika: Toledano Horticola S.L., Almeria, Spanien.
Rotpersilja: Hulte Eko, Hemse.
Timjan: O.P. Ortofrutticola Jonica Soc. Cons. A.R.L., Ginosa, Italien.
Morötter: Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.
Rödbetor: Hulte Eko, Hemse.
Potatis: ”Almonda” & ”Magda”, Sven Andersson, Enköping.
Rödlök: Sören Nilsson, Mörbylånga & Marcello’s Farm, Kristianstad.
Gulbetor: Hulte Eko, Hemse.
Rödkål: Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda & Hulte Eko, Hemse.
Rotselleri: Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.
Morötter: ”Mixade färger”, Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.
Pumpa: ”Hokkaido”, Marcello’s Farm, Kristianstad & Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.
Bananer: Horizontes Organicos, Azua, Dominikanska republiken.
Äpplen: ”Cox Orange”, Dagstorps fruktodling, Dösjebro.
Apelsiner: ”Navelina”, Exalco Bio S.L., Málaga, Spanien.
Klementiner: Exalco Bio S.L., Málaga,  Spanien.
Kaki: ”Rojo Brillante”, O.P. Ortofrutticola Jonica Soc. Cons. A.R.L., Ginosa, Italien.
Grapefrukt: “Ruby”, South Organic, Málaga, Spanien.

Med reservation för ändringar.