Meny
IMG_2284(1)

När mikrolivet gör jobbet

En trädgård man varken behöver gräva i, ogräsrensa eller vattna. Anette Dieng har pratat med Börje Remstam om hur det funkar.

”Sist jag grävde i min jord var på hösten 1979. Jag rensar knappt ogräs längre och vattna, det har jag inte gjort på 30 år.”

En trädgård som man varken be­­höver gräva i, ogräsrensa eller vattna. Låter inte det lite för bra för att vara sant? Inte om man frågar Börje Rem­stam. I snart 40 år har han odlat sin trädgård utanför Eskilstuna. Under åren har odlingarna utvidgats från 100 kvadratmeter till nästan 2 000, och ovanpå den tunga lerjorden som han tog över av grannbonden ligger nu ett cirka 40 cm tjockt lager med porös och näringsrik mull. Odlings­metoden Börje Remstam använder sig av kallas täckodling och inspiration till den fick han efter att ha läst boken Den arbetsfria trädgården som kom ut just 1979, författad av den då 93-åriga amerikanska grönsaksodlaren Ruth Stout.

”Det var i början av 1940-talet som Ruth Stout bestämde sig för att helt utesluta konstgödsel, kemiska preparat, plog och spade i sin odling”, förklarar Börje Remstam.

”Istället ville hon efter­likna naturen, sådde helt sonika fröna på marken och täckte dem med ett lager hö som inte bara skyddade fröna och jorden från uttorkning utan också höll undan ogräs och gav jorden näring när det till slut förmultnade.”

För Börje som under barndomen fått rensa en hel del ogräs på sin ­pappas odlingar och som helst slipper gräva, passade Ruth Stouts metod som handen i handsken. Till saken hör också att han har väldigt lätt att haka på nya saker.

”Den egenskapen gjorde det lättare att ta till mig galenskapen som man fak­tiskt ansåg att det var på den tiden. Men som den tyska filosofen Schopen­hauer en gång sa: ’En ny upptäckt tar 40 år innan den blir accepterad som en självklarhet’.”

Nästan på året 40 år senare märker Börje av ett ökat intresse för hans sätt att odla och begrepp som marktäckning, minimal jordbearbetning och jordhälsa hörs allt oftare i odlingssammanhang.

”Vi har länge tänkt bakvänt genom att bekämpa det sjuka istället för att förvalta och ta hand om det som är friskt”, konstaterar Börje.

Ja, hur skapar man en frisk jord som är rik på liv? Efter år av täck­odling är Börjes erfarenhet att ju mindre han gör desto bättre mår jorden.

”Om jag bara ger mina arbetare i trädgården, det vill säga maskarna och mikroorganismerna, mat så fixar de resten. Då skapar de en bra jord i vilken jag kan så och sätta mina plantor.”

Besökare förstummas över frodigheten i Börje Remstams trädgård, vissa liknar den till och med vid ett paradis.

”Fram till 50 års ålder var jag helt nyttoinriktad och odlade bara grön­saker. Först då började jag lära mig att uppskatta och njuta av blommor, och även grönsaker som pumpor och squash, bara för att de var vackra. Det har satt sin prägel på min trädgård som har en stor blandning av växtlighet idag.”

Följ journalisten Sara Bäckmo på en tur i Börjes trädgård på sarabackmo.se. Och möt Ruth Stout på YouTube genom att söka på Gardening without work.

Skrivet av Anette Dieng

Enkelt och ekologiskt Som kund hos Ekolådan får du inte bara odlarnas bästa ekologiska grönsaker och frukter hem till dörren. Bara att bära in och äta direkt eller laga till – kanske med hjälp av recepten vi skickar med.

 

Aubergine: Ana Maria Galdeano Cuella, Nerja, Spanien.

Avokado: ”Hass”, Guillermo López, Algarrobo, Spanien.

Babyspenat: Orto Bellina Bio, Gorlago, Italien.

Citron: Salamita Soc. Coop., Barcellona, Italien.

Fänkål: Jonica Bio, Ginosa, Italien.

Gulbetor: Hulte Eko, Hemse.

Morötter: Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.

Palsternackor: Hulte Eko, Hemse.

Potatis: ”Maestro ”, Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.

Rotselleri: Hulte Eko, Hemse.

Rödbetor: Marcello’s Farm, Kristianstad.

Rödlök: Tångagård, Falkenberg och Marcello’s Farm, Kristianstad.

Sallat: ”Batavia”, Ugo Malarte, Bezouce, Frankrike.

Skärbönor: Sergio Lopez Berbel, Casarones, Spanien.

Tomater: ”RAF”, Sergio López Berbel, Casarones, Spanien.

Vitkål: Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.

Zucchini: Federico Garcia Camacho, Algarrobo, Spanien.

Apelsiner: ”Lane late”, Exalco Bio, Pizarra, Spanien.

Bananer: Horizontes Organicos, Azua, Dominikanska Republiken.

Blodapelsiner: ”Tarocco”, Salamita Soc. Coop., Barcellona, Italien.

Kiwi: ”Hayward”, Biokip S.A., Petra Preveza, Grekland.

Päron: “Conference”, Van Diepen och Fruitwekerij de Jongh, Biddinghuizen, Holland.

Äpplen: ”Elstar”, Fruktgården Augustin, Jork, Tyskland.