Sötsur kinakål
4 PORTIONER
1/2 kinakålshuvud
1/2 msk salt
1/2 röd chilifrukt, fint strimlad
1 msk matolja
1 msk sesamolja
1 1/2 msk risvinäger
1 1/2 msk strösocker
1/2 gul lök, tunt skivad
ca 2 cm färsk ingefära, fint strimlad
Skär kinakålen i tunna klyftor med rotstocken kvar. Varva dem med salt i en bunke. Låt dra i ca 5 timmar.
Häll av vätskan och krama ur kålen. Smaka på den och skölj om den är för salt. Lägg kålen i en skål.
Fräs chili i oljorna i en kastrull i någon minut. Ta kastrullen från värmen och tillsätt vinäger. Låt koka upp. Tillsätt socker och rör runt tills det har löst sig. Lägg i lök och ingefära och ta kastrullen från värmen. Häll lagen över kålen och lägg en tallrik över som press. Låt dra i ytterligare 5–6 timmar.
Gott till asiatiska rätter med biff eller fågel. Håller ca 1 vecka i kylen.
18 recept med Kinakål
Vi har samlat en massa recept under åren, här är ett urval av dem.
Grönt
- Grönkålsmos
- Kinakål med äpple & hasselnötter
- Koreansk kimchi på kinakål
- Kinakål med brynt smör & soja
- Broccoli och kinakål med teriyakisås
- Trädgårdssallad med sojavinägrett
- Sötsur kinakål
- Snabb kimchi med äpple
- Sallad på morot och kinakål
- Pauls kimchi
- Kinakålssallad med ingefära och honung
- Kinakålssallad med apelsin
- Kimchi
- Chilimarinerad kinakål och gurka
- Asiatiska grönsaker
Kött
Kinakål/Salladskål
Kinakålen – har som namnet antyder – odlats mycket länge i Kina och övriga delar av Asien. Den kallas också...