Meny

Sötsur kinakål

4 PORTIONER

1/2 kinakålshuvud
1/2 msk salt
1/2 röd chilifrukt, fint strimlad
1 msk matolja
1 msk sesamolja
1 1/2 msk risvinäger
1 1/2 msk strösocker
1/2 gul lök, tunt skivad
ca 2 cm färsk ingefära, fint strimlad

Skär kinakålen i tunna klyftor med rotstocken kvar. Varva dem med salt i en bunke. Låt dra i ca 5 timmar.

Häll av vätskan och krama ur kålen. Smaka på den och skölj om den är för salt. Lägg kålen i en skål.

Fräs chili i oljorna i en kastrull i någon minut. Ta kastrullen från ­värmen och tillsätt vinäger. Låt koka upp. Tillsätt socker och rör runt tills det har löst sig. Lägg i lök och ingefära och ta ­kastrullen från ­värmen. Häll lagen över kålen och lägg en tallrik över som press. Låt dra i ytterligare 5–6 timmar.

Gott till asiatiska rätter med biff eller fågel. Håller ca 1 vecka i kylen.

Recept: Ingela Persson

Tips kinakål

Kinakål/Salladskål

Kinakålen – har som namnet antyder – odlats mycket länge i Kina och övriga delar av Asien. Den kallas också...