Apelsin
Ordet apelsin kommer av orden ”äpple” och ”Kina” och det är också i Kina apelsinen har sitt ursprung. Till Europa kom den i mitten av 1500-talet, men först framemot 1800-talet började den odlas för att ätas och då som nu, främst runt Medelhavet. Apelsinen är egentligen ingen frukt utan ett bär vars färg och sötma kan variera en hel del. Mycket c-vitaminrik är den dock alltid, i synnerhet då den äts utan att först ha tillagats.
Förvaring
Citrus är känsliga för kylskador men är, tack vare skalet inte särskilt känsliga för uttorkning eller förvaring i rumstemperatur. Ju tjockare skal desto bättre skydd. Bäst håller de om de förvaras svalt, längst ner i kylen.
Säsong
I Europa skördas ekologiska apelsiner från oktober till juni. Mellan juni och augusti kommer de med båt från Sydafrika.
Passar med
Apelsin passar exempelvis med fänkål, diverse rotfrukter och kålsorter, ingefära, kanel, choklad, oliver.
74 recept med Apelsin
Vi har samlat en massa recept under åren, här är ett urval av dem.
Grönt
- Rödkålssallad med gurka och apelsindressing
- Sallad på beta och apelsin
- Morotssallad med apelsin & ingefära
- Grön frukostsmoothie
- Rödbetssallad med apelsin
- Grönkålssallad med apelsin & valnötter
- Apelsinkokta morötter med dragon & senap
- Apelsinmarinad med dragon
- Ugnsstekt kålrot med apelsin och rosmarin
- Ugnsstekt spetskål med apelsin
- Svartrot med oliver och apelsin
- Rödkålssallad med apelsin och granatäpple
- Pasta med broccoli, spenat, räkor och apelsin
- Lökchutney med apelsin och chili
- Kålrot med apelsin och ingefära
- Krispig grönkålssallad med apelsin- och honungsvinägrett
- Kinakålssallad med apelsin
- Apelsinkokt svartrot
- Apelsinbräserad spetskål
- Apelsinbräserad endiv
- Apelsin-, endiv och olivsallad
Sött
- Apelsin- och kanelkräm med citrussallad
- Pannacotta med vit choklad och citrus
- Apelsinglass
- Marängsviss med apelsin
- Niinas apelsingodis
- Chokladtryffel med apelsin
- Frukt med fluffig kardemummacrème
- Apelsin med färskost & kakor
- Kanderade apelsinskal
- Ljusa havrebollar med apelsin & vanilj
- Pannacotta med apelsin & pistaschnötter
- Mjuk aprikoskaka
- Fruktsallad med färskost & vit choklad
- Frukt med fluffig kardemummacrème
- Varm apelsinchoklad med vispad grädde
- Kladdkaka med apelsin
- Fruktsallad med färskost och vit choklad
- Willes pain au chocolat
- Vaniljsås med apelsin
- Vaniljris med ananas eller apelsin
- Sallad på apelsiner och jordgubbar
- Radiokaka med apelsin och ingefära
- Korintkakor med apelsin
- Ingrids apelsinkaka
- Havreflarn med apelsin och ingefära
- Citrusmarmelad
- Chokladkola med apelsin
- Bananpannkakor med varma kryddiga apelsiner
- Apelsinparfait med rostad kokos
- Fruktbollar med apelsin
- Chokladterrine med honung och apelsin
- Apelsinpaj
- Apelsincurd
- Apelsincrêpes
- Apelsin- och ricottapannkakor
- Ananas- och apelsingranité
- Citrussallad