Meny

Apelsin

Ordet apelsin kommer av orden ”äpple” och ”Kina” och det är också i Kina apelsinen har sitt ursprung. Till Europa kom den i mitten av 1500-talet, men först framemot 1800-talet började den odlas för att ätas och då som nu, främst runt Medelhavet. Apelsinen är egentligen ingen frukt utan ett bär vars färg och sötma kan variera en hel del. Mycket c-vitaminrik är den dock alltid, i synnerhet då den äts utan att först ha tillagats.

Förvaring

Citrus är känsliga för kylskador men är, tack vare skalet inte särskilt känsliga för uttorkning eller förvaring i rumstemperatur. Ju tjockare skal desto bättre skydd. Bäst håller de om de förvaras svalt, längst ner i kylen.

Säsong

I Europa skördas ekologiska apelsiner från oktober till juni. Mellan juni och augusti kommer de med båt från Sydafrika.

Passar med

Apelsin passar exempelvis med fänkål, diverse rotfrukter och kålsorter, ingefära, kanel, choklad, oliver.

Tips apelsin