Meny
Pumpa

Niina’s pumpasoppa

4-6 portioner

1 hokkaidopumpa
1 stor lök, hackad
1 msk kokosolja
6 vitlöksklyftor
2 cm färsk ingefära, hackad
2 cm färsk gurkmeja eller 2 tsk gurkmejapulver
4 dl kokosgrädde
4 dl vatten
300 g kokta vita bönor (eller potatis)
1 liten bit chili
1 skvätt färskpressad citronsaft
salt och peppar

Dela pumpan på hälften. Ta bort kärnorna och skär i bitar. Skala och hacka löken, 3 vitlöksklyftor, ingefära, chili och gurkmeja. 

Stek löken i olja i en djup gryta, tills den fått fin färg. Rör ner vitlök, inge-fära, chili och gurkmeja. Salta och stek i ca 1 minut under omrörning.

Rör ner kokosgrädde och pumpa-bitarna. Häll i vatten och vita bönor eller potatis. Låt grytan puttra under lock i cirka 20 minuter, tills pumpan är mjuk. 

Pressa i resterande 3 vitlöksklyftor och mixa slätt med stavmixer. Smaka upp med salt, peppar och en skvätt citronsaft. Servera varm, gärna med yoghurt och färska örter. 

Recept: Niina Snijder

Tips chili, pumpa & vitlök

Grönt

Ägg

Vitlök

Tillhör familjen liljor, tillsammans med kepalök (gul lök), röd lök, purjolök, gräslök och schalottenlök...